Szent Márton, az időjós

Szent Márton, az időjós

A Márton-napi lúdsütés Magyarországon is elterjedt. A hagyomány szerint a fiatal libát megtisztítják, kibelezik, besózzák és meghintik friss majorannával, kívül-belül. Befűtik a kemencét, és lehetőleg nagy cserép- vagy öntöttvas tepsiben betolják a libát. Szép pirosra, ropogósra sütik. Amikor elkészült, kiszedik, fatáblára fektetik és feldarabolják.

A melle csontjáról óvatosan lefejtik a húst (úgy át kell sülnie az állatnak, hogy ez könnyen elvégezhető legyen), és szemügyre veszik a mellcsontot, hogy megjósolják belőle, milyen lesz a tél. Ha a mellcsont fehér; kemény, havas tél várható. Ha szürkés, akkor latyakos, enyhe télre kell számítani.

Ha Márton napján havazik, gyakran elhangzott: „Eljött Márton szürke lovon.” "Ha Márton fehér lovon jön, enyhe tél, ha barnán, kemény tél várható." Sokfelé azt tartják a Márton napi idő a márciusi időt mutatja.

Szent Márton, a borász

Márton az új bor bírája is, ilyenkor ugyanis már iható az új bor. A Márton-napi lúdpecsenyés vacsora végén már kiforrott újborral szokás koccintani, ezt hívják Márton poharának.

Márton napján rendszeresek voltak a lakomák, bálok, vásárok. Dologtiltó nap volt. Tilos volt mosni, teregetni, mert a jószág pusztulását okozta volna. A néphit szerint Márton napján kell lezárni a gazdasági évet. A munkaszerzõdések eddig a napig szólnak, ekkor hajtják be a jószágot, és ekkor számolnak el a pásztorok. Az utolsó piaci nap is ekkor van az évben.
Forrás:www.geographic.hu


Márton napok Hévízen

Érvényes: 2009. november 06. - 2009. november 13.
Akciós ajánlatunk libalakomával a Kocsi Csárdában!

Árak:
Komfort kétágyas apartmanban: 19.990.-Ft/fő/2 éj

  • 2 éjszaka szállás bőséges svédasztalos reggelivel
  • 1 alkalommal Márton napi ínyencségek a Kocsi Csárda terülj-terülj asztalkájáról":
    -Birsalmás libaragu leves;
    -3 féle a liba legjavából készült főétel közül választhat: Libacomb roston párolt káposztával, hagymás törtburgonyával
    -Aszalt szilvával töltött libamell vörösboros mártással, rösztivel
    -Libamell roston fokhagymamártással, tócsival
  • Finom újbor a vacsora mellé: 2 dl Rosé
  • 1 alkalommal klasszikus menü ebéd vagy vacsora a Kocsi Csárdában
  • Prestige Wellness használata: pezsgőfürdő, finnszuna aromaterápiával és relaxációs zenével, infraszauna, dézsazuhany, skótzuhany
  • Az ár tartalmazza az Áfát.
Az idegenforgalmi adó extra fizetendő: 380 Ft/fő/ éj

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése